Welkom bij de Voedingsexpert!

Mijn naam is Xavier en ik help je voor eens en altijd

ontdekken wat jouw ideale voedingspatroon is.

Want iedereen is uniek, ook als het om voeding gaat!

Over mij

Welkom bij de Voedingsexpert, mijn naam is Xavier. Mijn missie is jou helpen om gezonde voeding te bereiken. Daarbij heb je geen last van een slechte verzadiging, gebrek aan energie en spijsverteringsklachten, en voorkom je overgewicht en ziekte door verkeerde voeding. Ik leg uit hoe je erachter komt met welk voedingspatroon jij dit bereikt. Want in tegenstelling tot wat er constant gesuggereerd wordt, heeft ieder van ons een ander voedingspatroon nodig om gezond te eten.

Voeding is wat er met voedsel in je lichaam gebeurt. Dit hangt af van jouw unieke voedingsbehoeften. Iedere keer dat je eet vertelt jouw lichaam je hoe gezond je hebt gegeten. Daarom ben je zelf de enige die kan weten of iets voor jou gezond is. In plaats van de zoveelste te zijn die jou vertelt wat jouw ideale dieet is, ga ik jou helpen om daarachter te komen.

Mijn verhaal

Ik ben een bewegingswetenschapper met masters in inspanningsfysiologie en gezondheidkunde en hou me al ruim 30 jaar bezig met bewegen en voeding, onder andere als trainer, docent, coach en auteur.  Mijn visie is dat alles wat we op dit gebied adviseren, optimaal aan iemands gezondheid moet bijdragen. Tijdens mijn studie werd echter al duidelijk dat dit wat voeding betreft, niet het geval is. Gezonde voeding ging (en gaat nog steeds) vooral over wat we moeten eten om ziekte en overgewicht op de lange termijn te voorkomen. Niet over wat we moeten eten om ons gezond te voelen en optimaal te functioneren.

Door de jaren heen zag ik dan ook veel mensen die volgens de voedingsrichtlijnen gezond aten, maar dat vanwege allerlei klachten helemaal niet zo ervaarden. Ook kreeg ik veel vragen die niet op basis van de huidige voedingskunde kunnen worden beantwoord. Vragen als: Waarom kan de een alles eten en komt de ander zo snel aan? Waarom val ik maar niet af terwijl ik zo weinig eet? Waarom heb ik altijd honger terwijl ik gezond eet? Wat is nou nog gezond?

Een jaar of 10 geleden besloot ik om voor eens en altijd uit te zoeken waarom gezonde voeding een mysterie lijkt. Dit leidde tot een echte doorbraak. De verklaring bleek een steevast geloof in het bestaan van een voedingspatroon dat voor iedereen gezond is. Een ‘geloof’ omdat het bestaan van zo’n voedingspatroon niet door de wetenschap noch door de praktijk wordt ondersteund.

Toch wordt deze mythe der voedingsmythes constant gevoed en in leven gehouden door officiële voedingsinstanties, voedingsrichtlijnen, boeken, foodies en allerlei dieetmethoden. Dit zet mensen op een verkeerd spoor. In plaats van naar hun lichaam te luisteren en te ontdekken wat voor hen gezond is, blijven ze maar zoeken naar het ultieme dieet.

Na mijn ontdekking ontwikkelde ik voor mijn eigen club een methode waarmee je erachter kunt komen wat voor jou een gezond voedingspatroon is. Die was zo succesvol dat ik besloot om er een boek over te schrijven: Het ik-dieet. Om nog meer mensen juist over gezonde voeding te informeren en in staat te stellen om gezond te eten, heb ik vervolgens De Voedingsexpert in het leven geroepen.

Ik wens je veel succes en plezier met het ontdekken van jouw gezonde voedingspatroon. Als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag. Je zult merken dat gezond eten jou eigenlijk van nature goed afgaat.

Unieke benadering

De Voedingsexpert onderscheidt zich door een unieke, innovatieve methode te hanteren om jou over je voeding te adviseren. In plaats van een algemeen ‘gezond’ voedingspatroon voor te schrijven zonder jouw individuele voedingsbehoeften te kennen, gaan we je huidige voedingspatroon doorlichten en op basis van hoe jij daarop reageert, optimaliseren. Tijdens dit proces zul je veel ontdekken, waaronder waarom je last hebt van bepaalde voedingsklachten, wat, wanneer en hoeveel jij het best kunt eten, welke invloed verschillende soorten voedsel op jou hebben, etc.

Het resultaat is een voedingspatroon dat optimaal in jouw unieke behoeften voorziet. Hierdoor ervaar je geen voedingsklachten meer en voorkom je overgewicht en ziekte door verkeerde voeding. Bij dit voedingspatroon hoef je niets vol te houden, geen calorieën te tellen of je eten te wegen. Je legt je lichaam namelijk niets op, maar luistert er juist naar. Jouw ideale voedingspatroon is het enige voedingspatroon waarbij je gegarandeerd gezond eet omdat het niet op een aanname is gebaseerd maar op wat jouw lichaam daadwerkelijk nodig heeft.

Onafhankelijk en betrouwbaar

De Voedingsexpert biedt onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding. Ik wordt niet betaald of gesponsord door mensen, bedrijven of instanties die een belang hebben bij of in mijn werk.

Ik ben geen aanhanger van bepaalde (di)eetmethoden en heb geen voorkeur voor een bepaald soort voedsel of voedingspatroon. Ook ben ik geen voorstander van meer plantaardig eten om gezondheidkundige redenen, want duurzamer betekent niet noodzakelijkerwijs gezonder.

Ik hou mij alleen bezig met wat gezond is en mijn adviezen zijn dus puur gezondheidkundig, vrij van commerciële, politieke of andere maatschappelijke belangen. Wel hou ik rekening met persoonlijke overtuigingen of behoeften, zoals veganisme, vegetarisme of glutenvrij eten. Deze hoeven geen beperking te vormen als het om gezond eten gaat.

Eet ik gezond?

Je eet gezond als jouw voedingspatroon optimaal op jouw behoeften is afgestemd. Je ervaart dan geen klachten…

Voedingsadvies

Als je twijfelt of je wel gezond eet, met bepaalde vragen zit, of gewoon eens met iemand over je voeding wilt praten…

Contact opnemen

Heb je een vraag of vrijblijvend advies nodig? Neem dan contact met me op, per telefoon, email of contactformulier…